Karfiol vadas spagettivel
A karfiol vadas nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- spagetti tészta
- só
A mártáshoz:
- 4-5 sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 kis zeller szeletelve
- 1 vöröshagyma
- néhány gerezd tört fokhagyma, vagy ízlés szerinti fokhagymapor
- 1-2 babérlevél, csak az íze miatt
- só
- bors
- ízlés szerinti mustár
- 1 kis pohár tejföl, vagy zabtejszín
- pici kókuszolaj a zöldségek pirításához
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk, és forró, sós vízben roppanósra megfőzzük.
A mártáshoz szükséges feldarabolt zöldségeket kókuszolajon megpirítjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítjük sóval, borssal, és egy-két babérlevelet is beleteszünk. A babérleveleket, amikor megfőttek a zöldségek, ki kell szedni belőle, majd utána botmixerrel leturmixoljuk a főtt zöldségeket. Belekeverjük a mustárt és a tejfölt, ízesítjük még, ha szükséges és összemelegítjük.
Habár a vadas szószba általában írnak cukrot, én nem szoktam beletenni, mivel a sárgarépától amúgy is elég édes lesz, illetve a citromlevet is kihagyom, mert a mustár és a tejföl eleve savanyít, és az általában elég szokott lenni.
Spagetti tésztát főzünk hozzá: Forrásban lévő, bő, sós vízben puhára főzzük a tésztát.
Azért, hogy összeérjenek az ízek, én bele szoktam keverni a mártásba a karfiolrózsákat, és így tálalom.
Nagyon finom, és gyorsan elkészíthető, főételnek is kiváló ebéd.
Ez az írás eredetileg a VegaKalandok magazinban jelent meg, IDE kattintva a többi vegetáriánus érdekességet is elolvashatod.
Cikkajánló