Az egészségmegőrző brokkoli
A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, amelynek fogyasztását akár napi rendszerességgel is érdemes étrendünkbe becsempészni. Amikor a diétánkat állítjuk össze, a brokkoli elsődleges helyen szerepel a zöldségek listáján. Rosttartalma, vitamin-és ásványi anyag tartalma, könnyű elkészíthetősége mind előnyére szolgál. Éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy fogyasztása nemcsak napjainkban népszerű. Valójában a brokkoli igazi csodaszer az egészség megőrzéséhez, ezért terjedt el az idő múlásával szerte a világon. De nem sokan tudják, hogy a brokkoli Dél-Olaszországból származik.
Ismerjük meg ezt a sokoldalú zöldséget, amely értékes tápanyagtartalmának köszönhetően rendkívüli figyelmet érdemel.
A brokkoli története
A brokkoli nagyon népszerű volt már az etruszkok és az ókori rómaiak körében, akik termesztették is. Akkor még nem brokkoliként ismerték, hanem brassicának nevezték el, ezt a nevet vette át később az olasz nyelv is.
A brokkoli története tehát már nagyon korán elkezdődött.
A káposztafélék családját –, amelyhez a brokkoli is tartozik –, az etruszkok nagyra értékelték, ezért amellett, hogy szívesen fogyasztották, elkezdték termeszteni. Az etruszkok egy tengerészekből álló ősi civilizáció, akik híresek voltak kereskedelmükről is. Nekik köszönhető tehát, hogy ezt a finom zöldséget elvitték a föníciaiakhoz, az ókori görögökhöz, és a szigetekre, amely ma Szicília, Szardínia és Korzika néven ismert.
Az ókori rómaiak szintén brokkoli imádók hírében álltak – olyannyira, hogy a híres természettudós, idősebb Caius Plinius Secundus (i.sz. 23-79) írt is arról, hogyan termesztették, és készítették el a brokkolit. Ez még nem a most ismert zöldség volt, de már nagyon hasonlított a ma népszerű brokkolira.
Azt mondják, hogy a rómaiak a brokkolit fűszerek, hagyma, bor és olaj keverékével főzték (amint azt Apicius gasztronómus receptjei is bizonyítják). Fűszernövényekből, vagy borból készült krémes szószokkal tálalták. De arról is hallani lehetett, hogy a rómaiak lakomák előtt nyersen fogyasztották, így a szervezet jobban feldolgozta a nagy mennyiségű elfogyasztott alkoholt.
Az első fajtát –, amelyet Dél-Olaszországban találtak fel –, olaszul „broccolo calabrese”-nek (calabriai brokkolinak) nevezték el; a latin „brachium” szóból ered, ami „kar, ág vagy hajtás” kifejezést jelent.
A szuperzöldség, amely meghódította a világot
Az, hogy elterjedt a brokkoli Olaszországon kívül is, abban nagy szerepe volt Medici Katalinnak, amikor összeházasodott II. Henrik francia királlyal, 1533-ban. A francia királyné vitte az értékes zöldséget a francia udvarba, ahol akkoriban olasz szakácsok is főztek. Franciaország után Angliába is eljutott a brokkoli, és ott „olasz spárgának” nevezték el. Azonban mindkét országban akadtak problémák a zöldség elterjesztésével, mivel a kellemetlen kénes szag –, amely főzés során vált érezhetővé –, nem hozta meg mindenki kedvét ahhoz, hogy brokkoli-rajongó legyen. Éppen ezért évek kellettek ahhoz, hogy a zöldség népszerűvé váljon.
1922-ben két messinai bevándorló brokkoli magot vitt Kaliforniába, azzal a tervvel, hogy San Jose városában létrehozzanak egy brokkoli-ültetvényt. Így terjedt el először Kaliforniában, majd Észak-Amerika más városaiban is.
A brokkoli népszerűsége
Az elmúlt 30 évben a brokkoli fogyasztása mára világszerte elterjedt, köszönhetően az egészségre gyakorolt jótékony hatásainak, és más egyéb kiváló tulajdonságának. A brokkoli a káposztafélék családjába tartozik, közeli rokona a karfiol, a fejes káposzta, a kelbimbó és a karalábé. Jellemzően a növény rózsáját (virágkezdeményét) fogyasztjuk.
Mielőtt átnézzük, miért is érdemes fogyasztani ezt a finom zöldséget, előtte itt egy kis információ arról, hogy száz gramm nyers brokkoliban mennyi vitamin és ásványi anyag található meg:
- Rost – 2,6 g
- Fehérje – 2,82 g
- A-vitamin – a javasolt napi mennyiség (RDA) 4%-a
- B-karotin – 3%
- Tiamin (B1-vitamin) – 6%
- Riboflavin (B2-vitamin) – 10%
- Niacin (B3-vitamin) – 4%
- Pantoténsav (B5-vitamin) – 11%
- B6-vitamin – 13%
- Folsav (B9-vitamin) – 16%
- C-vitamin – 107%
- Kalcium – 5%
- Vas – 6%
- Magnézium – 6%
- Foszfor – 9%
- Kálium – 7%
- Cink – 4%
A hozzáértők szerint ahhoz, hogy ne veszítsen a brokkoli a tápanyagtartalmából, érdemes párolva elkészíteni, mivel ha túlfőzzük, akkor veszít az értékes tulajdonságaiból.
Akkor nézzük meg azt, miért is érdemes beiktatni a brokkolit az étrendünkbe!
12 dolog, amiért megéri brokkolit fogyasztani
1. Tápanyagokban gazdag
A brokkolinak számos értékes tulajdonsága van, ezért érdemes rendszeresen szerepeltetni a kiegyensúlyozott, egészséges étrendben. Gazdag C-vitaminban, folsavban, káliumban, magnéziumban, és a zöld színéért is felelős, a szabad gyökök megkötésében részt vevő antioxidánsokban.
2. Brokkolival pótolható a vas
Mondhatjuk azt is, hogy nekünk, vegetáriánusoknak kötelező, hiszen a legtöbb vas olyan termékekben van, amit nem eszünk. Brokkolival pedig tudjuk a szükséges vas bizonyos százalékát pótolni. A vérszegénységgel küzdőknek szintén elengedhetetlen a brokkoli fogyasztása, ezért nem véletlen, hogy gyakran kapják meg azt a tanácsot, hogy vasban gazdag élelmiszereket fogyasszanak. Ilyen a brokkoli mellett a spenót is. Mivel a vas szállítja a vérben az oxigént, ezért mindenkinek szüksége van rá. Ráadásul, ha elegendő mennyiségű vas van a szervezetünkben, akkor jóval fittebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat.
3. Magas a rosttartalma
A rostban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása rendkívül fontos ahhoz, hogy emésztőrendszerünk megfelelően tudjon működni. A rostok nem csak azért hasznosak, mert segítségükkel könnyebb lesz az emésztés, de kisebb mennyiség is eltelíti a gyomrot, ezért hamarabb érezzük jóllakottnak magunkat. A brokkoli magas rosttartalma serkenti az emésztést, jótékony hatással van a bélrendszerre és a gyomorra.
4. Fogyókúrára kiváló
Alacsony kalóriatartalma miatt – ami mindössze 24-34 Kcal/100 gramm – sportolók és diétázók körében is népszerű zöldség. Éppen ezért jó választás lehet fogyni vágyás idején is. Mivel 100 gramm brokkoliban mindössze 2-5 gramm szénhidrát van, ezért cukorbetegek, meghatározott szénhidráttartalmú diétát követők étrendjébe is javasolt beiktatni. Annak ellenére, hogy a kalóriatartalma alacsony, a rostjai mégis telítettségi érzést adnak. Ráadásul a rost segíti az emésztést és csökkenti a székrekedés kockázatát, ami szintén a fogyókúra előnyére válik. Fogyasztásával úgy növelhetjük az étkezések mennyiségét, hogy közben nem viszünk a szervezetünkbe extra kalóriát, vagy extra szénhidrátot.
5. Segít a rák elleni küzdelemben
A rák kialakulása sok tényezőtől függ. Az alacsony zsírtartalmú étrend bizonyítottan csökkenti egyes rákbetegségek kockázatát. A brokkoli pedig zsírszegény. A zöldség magas rosttartalma meggyőzően áll ellen a végbélráknak, a karotinoidjai pedig csökkentik a száj-, garat-, gége- és tüdőrák által jelentett veszélyt. A brokkoliban található glükozinolátok visszahúzzák a szervezetben kialakult gyulladásokat és gátolják a rák növekedését. Ha pedig már kialakult a rákbetegség, akkor is érdemes beiktatni az étrendünkbe, mivel a brokkoli az áttétképződés megelőzésében is szerepet játszik.
6. Védi a szívet
A brokkoli szíverősítő hatású, és ezt több kutatás is bizonyította már. A rosttartalmú ételek egyébként védenek a szívbetegségek ellen, mivel csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet is.
Ha brokkolit fogyasztasz, azzal megelőzheted az artériák eltömődését, mert védi a vérereket, így kevesebb az esély rá, hogy kialakul a szívbetegség. Ez a karotinoidoknak köszönhető, amit a brokkoli tartalmaz. Bár számos tényező befolyásolja a szívbetegséget, a telített zsír- és koleszterinszegény étrend csökkentheti ennek a betegségnek a kockázatát. A brokkoli nem tartalmaz telített zsírt vagy koleszterint.
7. Vérnyomásra is jó
Az alacsony nátriumtartalmú étrend csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát, amely számos betegséget okozhat. A brokkoli az alacsony nátriumtartalmú étrend részeként kiváló segítséget nyújt abban, hogy csökkentse a vérnyomásunkat.
8. Erősíti az immunrendszert
A brokkoli tele van értékes antioxidánsokkal, melyek segítenek helyreállítani a sérült sejteket, így azok ellenállóbbá válhatnak a betegségekkel szemben. Ezek közül is kiemelkedik a szulforafán és az indol-3-karbinol, amelyek a sejteket védő méregtelenítő enzimek szabályozóiként működnek.
Az sem titok, hogy immunrendszerünknek C-vitaminra van szüksége, hogy a lehető legjobban teljesítsen. A brokkoli pedig – más remek tulajdonságai mellett – kiváló vitaminforrás is. Így a téli megfázásos időszakban különösen hasznos lehet a fogyasztása.
9. Épen tartja a csontokat
Emiatt szintén a vegetáriánusok jóbarátja lehet a brokkoli, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek, hogy csontjaink egészségesek maradjanak. Ilyen a K-vitamin, a kalcium és a foszfor is. A zöldség antioxidáns-tartalma véd a kopásos ízületi gyulladás ellen. A fenti tápanyagok javítják a szájhigiéniát és akár fogbetegségek kialakulását is megelőzhetjük.
Mivel rendkívül sok kalcium – kb. 65 mg – van másfél csészényi mennyiségben – ezért izomerősítőnek is kiváló, ez főként sportolók számára jó hír. Az elegendő kalcium fogyasztása ugyanis szabályozza a kalcitriol hormon termelődését, amely a zsírraktározást segíti elő, és annak lebontását akadályozza meg. A kalciumnak köszönhetően a kalcitriol termelés csökken, így izmaink erősödnek és nem hízunk meg.
10. Védi az ízületeket
Kutatások bizonyították azt is, hogy a brokkoliban található szulforafán csökkenti az ízületi porcok gyulladását, így annak fogyasztása megkímélhet a krónikus ízületi gyulladástól is.
11. Kiváló vitaminforrás
A brokkoliban sokféle vitamin megtalálható. Éppen ezért cáfolnám azt a hitet, hogy csak citrommal és naranccsal tudunk C-vitamint a szervezetünkbe juttatni. Ugyanígy jó a brokkoli is, amelyben nyersen 115 mg, főzés után pedig 35-90 mg C-vitamin található. Már 20 dkg brokkoli elfogyasztása biztosítja napi C-vitamin szükségletünket.
Folsavmennyiségének köszönhetően kismamák számára is kiváló választás. A brokkoli K-vitamin tartalma pedig a csontritkulás miatt aggódók számára nyújtja a legnagyobb segítséget.
Megtalálható a brokkoliban továbbá az A-vitamin, a B-vitamin több fajtája, illetve az E-vitamin, kalcium, magnézium, cink és vas.
12. Jót tesz a hangulatodnak
„Az vagy, amit megeszel!” – tartja a mondás. Bizony, az elfogyasztott ételek a hangulatodra is hatással vannak. Az ételek ugyanis, amiket elfogyasztasz, arra késztetik az agyad, hogy különféle hormonokat szabadítson fel, és ezek a hormonok befolyásolják a hangulatunkat. A brokkoli sok krómot tartalmaz, ami az agyadban lévő neurotranszmitterekre (vagyis azokra a hormonokra, amelyek befolyásolják a hangulatodat) is hatással van. A króm egy esszenciális nyomelem, melyre szüksége van szervezetünknek a szénhidrátok, zsírok és fehérjék emésztéséhez, emellett segít kontrollálni a vércukorszintet is, mivel az izomsejtek inzulinérzékenységét növeli. Így az izmok több glükózt és kreatint tudnak felvenni. Mindössze félcsészényi brokkoli mennyiség is elég, hogy a napi ajánlott krómmennyiség felét a szervezetünkbe vigyük. Másfél csésze brokkoli-rózsa kb. 30 mg krómot tartalmaz.
Forrás:
wikipedia
acucinaitaliana.com
fruitsandveggies.org
sokszinuvidek.24.hu
Képek: pixabay
Ez az írás eredetileg a VegaKalandok magazinban jelent meg, IDE kattintva a többi vegetáriánus érdekességet is elolvashatod.
Cikkajánló