A legértékesebb növényi fehérjeforrás

A legértékesebb növényi fehérjeforrás


A zöldbab útja

A zöldbab már évezredek óta ismert és termesztett növény. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növényt már az ókorban háziasították, Európába azonban csak Kolumbusz Kristóf második útja után jutott.

A zöldbab vélhetően Mexikó és Peru területéről származik, ahol az indiánok legősibb tápláléka volt. Termesztése nagy valószínűséggel 7000 évvel ezelőtt kezdődött a Tehuacan völgyben, Mexikóban és Callejon de Huaylas-ban, Peruban. Kolumbusz Kristóf 1492-ben, a naplójában megemlíti, hogy olyan babra leltek, ami teljesen más, mint a hódítók által addig ismert babok. Ezért magával is hozott valamennyit, és így történt, hogy 1493-ban a zöldbab megérkezett Spanyolországba. Kezdetben azonban egyáltalán nem volt népszerű.

A babról készült első ábra 1543-ban készült el, Leonhart Fuchs német orvos és botanikus örökítette meg egy fametszeten az Amerikából behozott zöldséget. Ezt követően terjedt el Európa szerte, 1569-ben Olaszországba, majd 1597-ben Franciaországba is eljutott. Először a karósbab vált ismertté, és csak később a bokorbab. A XVII. században már az egész Földközi-tenger térségében terjesztették a babot, de csak a XIX. században vált általánossá a fogyasztása. Noha az olaszok kezdték először termeszteni, a franciák voltak az elsők, akik egyre több zöldbabból készült receptet alkottak meg. Zöld és sárga hüvelyű babokat ismerünk; a magyar háziasszonyok a sárga hüvelyüeket kedvelik, Európa nyugati részén a zöld hüvelyű babfajtákat termesztik, és előnyben részesítik az úgynevezett ceruzababokat.




Termesztése kezdetben a kertekben, szőlőkben folyt, ugyanis rendkívül kiegészítik egymást a kukoricával, és a sütőtökkel egyaránt. A kukorica szárára könnyedén fel tud kapaszkodni a kúszóbab, mely remek támasztékul szolgál neki. A sütőtök pedig természetes mulcsként funkcionál, árnyékot adva a talajnak, megakadályozva ezzel a túlmelegedését, kiszáradását.

A nagyüzemi termesztése a gépesítésnek, a konzervipar fejlődésének volt köszönhető. Ezt elősegítette a konzervipari feldolgozásra alkalmas fajták megjelenése is, hiszen innentől kezdve egész évben elérhetővé vált az egészséges, tápanyagdús zöldség.

A zöldbab gyűjtőfogalom alá közel 130-féle bab tartozik.

 

3 tipp, amiért érdemes zöldbabot fogyasztani!


1. Zöldbabbal az egészségért

A zöldbab az egyik legegészségesebb zöldség, s nagy előnye, hogy termése minden része fogyasztható. Számos létfontosságú tápanyag található meg benne, így A-, B1-, B2-, C-, D-, E- és K-vitaminon kívül riboflavin, niacin, tiamin és folsav. Ezeken kívül az ásványi anyagok széles skáláját is tartalmazza. De ha még nem lenne elég, bőven van benne vas, nagyobb mennyiségben tartalmaz vízhajtó káliumot, de található még benne kalcium, magnézium, mangán, foszfor, nátrium és cink is. A bab gazdag még élelmi rostokban, emellett antioxidánst és béta-karotint is tartalmaz, de omega-3 zsírsavakban is gazdag.  


Legfontosabb tápértékadatok:

A mennyiségek 100 gramm zöldbabra vonatkoznak:

  • Kalória (kcal) – 30
  • Lipidek – 0,1 g
  • Koleszterin – 0 mg
  • Nátrium – 6 mg
  • Kálium – 209 mg
  • Szénhidrát – 7 g
  • Étkezési rostok – 3,4 g
  • Fehérje – 1,8 g
  • C-vitamin – 16,3 mg
  • Vas – 1 mg
  • Kalcium – 37 mg
  • Magnézium – 25 mg
  • B-6 vitamin – 0,1 mg

                    

2. Zöldbabbal a betegségek ellen     

Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető, hiszen hatása a szervezetre igazán jótékony. A zöldbab jó hatással van a koleszterinszintre, segít stabilizálni a vércukorszintet, a benne található riboflavinnak köszönhetően még a migrénes rohamokat is enyhíti. Gyulladáscsökkentő hatással bír, és az asztmatikus megbetegedésekre is jótékonyan hat. A zöldbabnak rákmegelőző hatása is van. Ráadásként véd a különféle kórokozók ellen, valamint erősíti az ellenálló-képességet. Képes megelőzni a trombózis kialakulását is. A zöldbab fogyasztása a magas vérnyomás tüneteit is enyhíti. A zöldbab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. Ha rendszeresen fogyasztod a zöldbabot, egészséges bélflórát alakíthatsz ki a segítségével, aminek köszönhetően a puffadástól sem kell tartanod.

Az alábbi problémákra egytől-egyig jó a zöldbab:

  • vérszegénység
  • fizikai gyengeség
  • fáradékonyság
  • vesekövek, epekövek
  • ízületi gyulladás és reuma
  • köszvény
  • cukorbetegség
  • székrekedés

 

3. Zöldbabbal a plusz kilók ellen

A zöldbab viszonylag kevés szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúra idején. A zöldbab energiatartalma 30 kcal / 100 gramm. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A reformkonyha is egyre népszerűbbé tette a zöldbabot. Sokak kedvenc étele a sós vízben megpárolt zöldbab tejföllel vagy sajttal.

 

Összefoglalva tehát: A zöldbab jótékony hatásai

  • növeli az ellenálló képességet, erősít
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • segítség a trombózis kialakulásának megelőzésénél
  • egészséges bélflóra kialakítása
  • méregtelenítés, vízhajtás
  • vértisztítás
  • fertőzések csökkentése
  • védelem a kórokozókkal szemben
  • gyulladáscsökkentő
  • hatékony segítség az asztmatikus megbetegedéseknél

 

 

Forrás:

balintgazda.hu

zoldbabinfo.hu

wellandfit.hu      

mindmegette.hu

Kép: pixabay

Ez az írás eredetileg a VegaKalandok magazinban jelent meg, IDE kattintva a többi vegetáriánus érdekességet is elolvashatod.

Tetszett a cikk?

 

Cikkajánló

További cikkek »